Gebouw

Het gebouw

Sinds 1995 staat het appartementen complex Wladiwostok aan het Azartplein op het Java-eiland: het grote gebouw met brede bordes en de weelderig begroeide driehoekige balkons. Het pand is ontworpen door een ontwerpteam, bestaande uit de Belgische architect Jo Crepain en een vertegenwoordiging van de Vereniging en de Woningbouwvereniging.
Er zijn in totaal 72 woningen gerealiseerd: 2-, 3- en 4- kamer-woningen en enkele duo-woningen. Op iedere oneven verdieping is er een zg. cluster-ruimte. Dit zijn gemeenschappelijke ruimtes waar bewonersactiviteiten plaatsvinden: een woonkamer, een kluskamer, een fitnesskamer (met uitzicht op het IJ) en een tuinkamer.

Aan de achterkant van het gebouw, aan de Bogortuin 16, is Studio Wladiwostok te vinden. Een ruimte die in de ontwerpfase stevig bevochten is. Het is een ruimte die door bewoners en buurtbewoners te gebruiken is voor tal van activiteiten.

Wladiwostok heeft een gemeenschappelijke binnentuin, die door de bewoners zelf wordt onderhouden.

Samen leven
In 1987 is de Vereniging Woon-Werkgebouw Wladiwostok opgericht. Het is een initiatief van een groep mensen die een betaalbaar woon-werkgebouw wilden ontwikkelen, in eigen beheer. Een gebouw met gemeenschappelijke ruimtes waar de woonomgeving een basis vormt om met elkaar te delen en te ondernemen.

Veel overleg was onder meer nodig om de corporatie ervan te overtuigen dat dit een ander soort wooncomplex zou worden dan de andere complexen die ze bouwden. In juli 1995 werden de eerste woningen opgeleverd en werd het gebouw feestelijk geopend!

Zonnestroominstallatie
Juist omdat wij elkaar goed kennen hebben we het voor elkaar gekregen om het hele dak vol te leggen met zonnepanelen en een aansluiting naar elk huis. Vanaf november 2015 heeft de Bewonersvereniging Wladiwostok een eigen Zonnestroominstallatie. Met 192 PV panelen ligt het hele dak van het gebouw Wladiwostok vol.